Här kommer en lista på ett par av de största entreprenörerna i Sverige. Vi har valt att först och främst inrikta oss på dagens unga företagare som på ett eller annat sätt har satt spår i den svenska historien, och hela världen.

Daniel Ek

Daniel är en av medgrundarna av musiktjänsten Spotify. Han är en internet entreprenör som har varit inblandad i företag som Stardoll och det populära fildelningsprogrammet uTorrent. Men med Spotify så var drömmen att kunna erbjuda gratis reklambaserad musik till användare i hela världen. Under den här tiden så var piratkopiering ett hett ämne med den pågående ”Pirate Bay-rättegången”. Daniel hade en vision att sänka antalet personer som piratkopierade genom att starta en ny tjänst som var laglig. Man startade upp företaget 2006 hemma hos grundarna, den allra första servern stod inne i garderoben. Under sin marknadsföring så fick man möta mycket motstånd, främst från skivbolag som inte ville släppa iväg sin musik. Man ändrade sig dock och många av de stora skrev kontrakt med musiktjänsten. Idag har man över 40 miljoner användare i hela världen. Det finns två sätt att använda Spotify, det enda sättet är helt gratis men då kan man bara lyssna på dator samt med reklamsnuttar som spelas upp ibland. Sedan finns det en betalvariant som kostar 99 kr per månad och då slipper man reklam samt att det går att lyssna i mobilen.

Markus Persson

Han är nog mer känd för sitt internetalias ”Notch”. Markus Persson har utvecklat ett av världens mest spelade datorspel, Minecraft. Han släppte spelet i en tidig version till ett billigare pris och utvecklade sedan allt eftersom. Det fina i denna historia är att Markus inte gjorde någon reklam för sitt spel, allt gick viralt. Det var användarna som spred ryktet om detta fantastiska spel.

Idag är det ungefär 16.5 miljoner människor som har köpt spelet. Varje dag säljer man 10 000 kopior av spelet, i snitt. Nu kostar spelet ca: 20 Euro att köpa, det motsvarar ungefär 190 svenska kronor. En siffra som är hämtad från 2012 visar att man hade sålt för 1.5 miljarder svenska kronor under samma år. Spelet släpptes bara ett år tidigare, under 2011. Mojang som Notch företag heter redovisade en vinst på hela 580 miljoner kronor.

Klarna med Victor Jacobsson, Niklas Adalberth och Sebastian Siemiatowski

Fakturaföretaget Klarna tog sina första staplande steg i en källarlokal i Stockholm och har nu växt till ett företag med kontor i 6 länder och 600 anställda. Man har genom hårt arbete sett till att bli bäst på det man gör.

Isabella Löwengrip

De flesta känner nog igen henne som ”Blondinbella”. Hon skapade sitt alter ego för många år sedan i sin blogg. Från början skrev hon om saker hon egentligen inte gjorde, men hade en önskan om att göra. Saker som shopping, galna utekvällar osv. Efter ett tag så växte bloggen och hon började tjäna pengar på den. Isabella är en naturlig entreprenör som ville göra mer, hon har startat upp flera lönsamma företag efter sitt bloggande. Bland annat Egoboost Magazine, Bella Group AB m.fl. Hon har även skrivit en bok om sitt liv, Isabellas hemligheter.