Att starta upp företag är inte en dans på rosor och ibland behöver man extra medel för att ta sig vidare. Många gånger räcker det med att lägga ner mycket mer av sin egen tid men pengar och kapital är något som nästan alla företag behöver. Det spelar ingen roll om företaget är nystartat eller ej, det kan komma tider då man behöver lägga in en extra växel eller likvida medel. Under dåliga tider när pengarna inte kommer in i ett stadigt flöde, när företaget ska investera eller expandera, ja det finns många scenarion som kan uppstå. Då gäller det att ha en plan för att klara av det.

Ett lån kan ge trygghet

För företag finns det lite olika sätt att låna pengar. Som ni kanske vet finns det flera bolagsformer som man kan driva företag under och det ska man använda som utgångspunkt. För aktiebolag är det bolaget som stor som låntagare men är det enskild forma det gäller är privatpersonen bakom företaget som är 100 % ansvarig för lånet. Vi kommer att rikta in oss mer på aktiebolag men vill du läsa med om lån för enskild firma, privatlån så kan du besöka http://sverigekontanter.se.

Investeringslån

Ett investeringslån kan vara bra till om man vill köpa dyra maskiner, bygga om lokaler eller bygga ut, inköp av varor mm. Som företag har du då möjlighet att belåna lokalen eller ta ut en företagsinteckning för lånet, det tar långivaren som säkerhet. Du kan även binda räntan från allt till 1 eller 10 år och du kan ansöka om lån upp från 50 000 och uppåt.

Checkkredit

Banker kan erbjuda företag en så kallad checkkredit och då använder man bara pengarna när man behöver dem. Lånar man pengar betalas de ut direkt och man får även kostnaden för lånet direkt, men med en checkkredit har du möjlighet att låna pengar vid behov när du behöver dem. Se det som en extra buffert i företaget, extra likvida medel som kan utnyttjas när du behöver dem som bäst. Det tillkommer bara en fast avgift för kontot som företaget har hos banken och väljer man att använda sin checkkredit så påförs ränta på den då. Ta kontakt med din bank för mer information och hur du ansöker om checkkredit.

Bra tips när du ska söka företagslån

Gå inte till banken eller långivaren tomhänt där du bara anger en summa du vill låna, var förberedd och påläst på ditt företag samt vart pengarna ska gå. Se till att du har en affärsplan eller liknande dokument där allt är specificerat. Du måste vara trovärdig med din presentation för att den som ska låna ut pengar måste tro att du och ditt företag kan betala tillbaka dem i slutändan. Sätt ett realistiskt mål och en budget som kommer att hålla, inga påhittade siffor som är taget från luften. Ärlighet varar längst i slutändan och du vill alltid ha en bra relation med din bank.

Bra att tänka på är att bankerna kommer se över dig som privatperson samt ditt företag innan man beviljar lånat. Alla gör en sedvanlig kreditupplysning för att se om det finns några betalningsanmärkningar.