Böcker och teori i all ära, men att se en riktigt bra föreläsning kan vara lika inspirerande som en bra bok. Nu när vi har internet och snabba uppkopplingar så är det enkelt att sätta sig ner och kolla på föreläsningar på t.ex. Youtube, eller andra intressanta tal som finns på video. Några tips för dig som vill titta på intressanta föreläsningar på internet för entreprenörer.

Ted

Ted är förkortningen på ”Technology, Entertainment, Design”. Det är från början en konferens som hålls i USA varje år där olika talare som har något bra och intressant att berätta ställer sig på scenen. Allt filmas och man lägger sedan ut det på deras webbplats samt på Youtube. Det finns två svenskar som har varit med och pratat på en Ted-konferens, Hans Rosling och Trita Parsi. Trita är grundare av National Iranian American Council samt författare, hon har skrivit boken “Treacherous Alliances: The Secret Dealings of Israel, Iran, and the United States” som har blivit en succé. Hans Rosling är en svensk professor som föreläser inom global hälsa och han var initiativtagare till den svenska grenen av Läkare utan gränser.

Andra stora personligheter som har talat hos Ted är Bill Gates Sergey Brin, Larry Page, Richard Dawkins, Jimmy Wales, Al Gore m.fl.

Här är ett par guldkorn som vi tror att ni kommer att uppskatta…

Brené Brown: The Power of Vulnerability

Ett tal om att försöka ta vara på stunderna när man känner sig sårbar. Hon säger att majoriteten av människorna som tillåter sig själv att vara sårbar är oftast de som är lyckligast.

http://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability

Nilofer Merchant: Got a Meeting? Take a Walk

En föreläsning som tar upp den ”sittande generationen”, och hur vi kan må bättre genom att bara ställa oss upp och gå på en promenad. Om hur frisk luft kan förbättra dina tankar och ge dig ett nytt synsätt på saker och ting. Ta det där mötet ute i stället för inne vid ett bord, sittande ner?

http://on.ted.com/Nilofer

Amy Cuddy: Your Body Language Shapes Who You Are

Här är en föreläsning av Amy Cuddy som förklarar för oss hur vi kan bli bättre människor genom att förbättra vårt kroppsspråk. Ett intressant tal som verkligen kan förändra livet om man tänker efter.

http://on.ted.com/Cuddy

En ny gren i Ted är ”Tedx”, det är fristående talarkonferenser där man anordnar föreläsningar helt på egen hand, men i samma anda som det traditionella Ted. Där möter vi några av Sverige bästa talare som framför intressanta saker på scenen. Oftast är talen på engelska så att man kan sprida filmerna till hela världen. Vill du se på tal från Tedx Stockholm, gå till deras Youtube-kanal. Sök på ”Tedxstockholm” på Youtube så dyker klippen upp. Vi skulle länka till deras riktiga hemsida men videofunktionen verkar inte fungera där nu, så ni får söka fram dem på Google eller Youtube i stället.

Steve Jobs tal på Stanford universitetet

En liten bonus innan vi avslutar denna artikel. Det är ett klipp från 2005 med Steve Jobs när han gör avslutningstalet på Stanford universitet. Där berättar han om sitt liv, om att följa sina drömmar och att möta döden i vitögat. Ett gripande och inspirerande tal av honom.